Teknoloji

Tehlikeli ya da değil: Cıvaya dokunursak ne olur? Cıva zehirlenmesi nedir?

Toksik yapısı nedeniyle cıvanın sağlık sorunlarına neden olduğu tarih boyunca bilinmektedir. Ancak insanlar her zaman şeylerin ne kadar tehlikeli olduğunu ve bunlarla ne yapılabileceğini merak etmişlerdir. Merkür bir istisna değildir. İnsanların en çok merak ettiği sorulardan biri de şu: Cıvaya dokunmak tehlikeli midir?Cevabı en kolay şekilde verelim: HAYIR; cıvaya elinizle sadık bir biçimde dokunabilirsiniz.

Cıva cildimiz tarafından emilmez, bu nedenle herhangi bir kötü etki olmaksızın cilde temas etmesinde bir sakınca yoktur. Cıva, su ve tam yağlı süt arasında bir viskoziteye sahip olmasına rağmen, çok daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir. Sudan 13 kat daha ağır olduğu için avucunuzun içindeki birkaç damla cıva şaşırtıcı derecede ağır olacaktır..

Elbette cilt tarafından emilmemesi cıvanın dikkatsizce kullanılabileceği anlamına gelmez. Cildinizde rastgele bir kesik veya yara varsa ve kan dolaşımınıza cıva girerse, bu son derece tehlikelidir. Diğer bir endişe de minik damlacıkların ayrılarak buhara dönüşmesidir. Cilt cıva buharını emebilir, ancak cıvanın vücudumuza girip orada birikmesinin en kolay yolu nefes almaktır.

Cıva zehirlenmesi nasıl olur?

Cıva zehirlenmesi genellikle tuzlar veya organik bileşikler yoluyla metal birikiminin sonucudur. Cıva salan insan faaliyetleri kömür yakma ve altın madenciliğidir. Yutulan cıvanın çoğu, daha küçük balıkları yiyerek cıva bileşiklerini biriktiren besin zincirinin yukarısındaki balıkları yemekten gelir. Bununla birlikte, araştırmalar, cıva birikimi riskine rağmen balık yemenin genel olarak faydalı olduğunu göstermiştir.

Cıva zehirlenmesi genel olarak nadirdir, ancak maden topluluklarında ve balık diyetine büyük ölçüde bağımlı olan kişilerde daha yaygındır.

Cıva ve bileşikleri böbreklerin yanı sıra merkezi ve periferik sınır sistemini de etkiler. Böbrek yetmezliği, titreme, uykusuzluk, hafıza kaybı, nöromüsküler etkiler, baş ağrıları, bilişsel ve motor işlev bozukluklarına neden olabilir. Cıva zehirlenmesi ayrıca zekada bir azalma ile ilişkilendirilmiştir. Zehirlenme belirtileri arasında kas zayıflığı, zayıf hizalama ve ayrıca ellerde ve ayaklarda uyuşma yer alır.

Kısacası cıvayı elinizde güvenle tutabilirsiniz. Ama bir çok etken girebileceği için bunun tavsiye edilen bir şey olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz…

koyulhisarhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu