Oje sürmek gusül ve abdeste mani olur mu? Diyanet yanıtladı
İslam dininde ibadetin esasını oluşturan hususlardan biri de, başta gusül olmak üzere ibadetlerden önce abdest almaktır. Her şeyde olduğu gibi abdestte de bazı kurallar vardır. Peki oje ile abdest alınır mı? İşte Diyanet’in yanıtı…
Oje ile abdest alınır mı?
Gusül ve abdest alınırken yıkanması gereken uzuvlar kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmalıdır. Aksi takdirde gusül ve abdest sahih olmaz. Bunun için gusül ve abdest alacak kişinin vücudunda ve organlarında suyun deriye ulaşmasına neden olacak pürüzler bulunmamalıdır. (Aliyyü’l-karî, Fethu bâbi’l-‘inâye, 1/73). Ancak, mesleğini icra ederken tırnaklarına boya yapıştıran ressamlar veya tırnaklarının ortasına çamur bulaştırıp çıkaramayan çiftçi ve benzeri meslek sahipleri bundan muaftır. (el-Fetava’l-Hindiyya, 1/4, 5; İbn Abidin, Reddü’l-muhtâr, 1/154). Bu kişiler için cilde yapışan ve tırnağın ortasında kalan macun, ağda, sakız, boya vb. abdest ve gusül ile işler yolunda gitmez. Ancak, isteğe bağlı olarak vücuda sürülen veya yapıştırılan boya, oje, ruj gibi su vücuda temas ettiğinde sertleşen maddeler bu ruhsatın dışındadır.
Bu tür unsurlar, suyun vücutla temasında pürüzlere neden oluyorsa, abdest ve guslü de engeller. Bunlar abdest veya gusülden önce çıkarılmalıdır. Saça sürülen jel tabaka oluşturmadığı için abdest ve gusle mani olmaz.
Kadın önce abdestini alıp sonra ojeyi sürebilir. Ancak bir sonraki namaz vaktinde tekrar abdest alması gerekiyorsa ojeyi silmeli.