Ekonomi

Beyaz Eşya Sektörü ihracattaki düşüşü iç satışlarla dengeliyor

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre 2023 yılının ilk 6 ayında altı ana ürün grubunda yurt içi satışlar yüzde 18 artarken, ihracat hacmi yüzde 13 azaldı.

TÜRKBESD Lideri Gökhan Sığın: “Dış pazarlardaki daralmanın ihracatımıza olumsuz etkileri devam ediyor. Yurtiçi satışlar, Haziran ayı sonuna kadar bu düşüşü büyük ölçüde telafi etti. Bu sayede üretim ve istihdam yapımızı bugüne kadar koruyabildik. Ancak iç pazardaki bu olumlu seyrin devam etmesi sektörümüz için çok önemli” dedi.

 

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), düzenlediği basın toplantısında bölümün 2023 yılının ilk 6 aylık sonuçlarını değerlendirdi. TÜRKBESD, ithalatçı ve üreticilerden oluşan yerli ve yabancı üye şirketleri (Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, Miele, SEB, Silverline ve Vestel) ile Türkiye beyaz eşya ve küçük ev aletleri segmentinin %90’ını temsil etmektedir. Paylaşılan bilgilere göre; 2023 yılının ilk yarısında 6 ana işin yurt içi satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %18 arttı. TÜRKBESD üyesi firmaların ihracatları bu dönemde %13 azaldı.

TÜRKBESD Lideri Gökhan Sığın “Beyaz Eşya bölümü, 33 milyon adetlik üretim ve 26 milyon adetlik ihracat performansımızla, sadece üretim ve satış ağıyla değil, aynı zamanda geniş bir ekosistem oluşturarak ekonomimizin büyümesinde itici güç konumundadır. iletişim halinde olduğu diğer tüm üretim ve hizmet dalları ile. 60 bin doğrudan ve 600 bin dolaylı istihdamla ülke ekonomimize katkı sağlamaya devam ediyoruz. 2023 yılının ilk 6 ayı hem küresel ölçekte ekonomik etkilerin güçlü hissedildiği hem de ülke olarak felaketin sarsıldığı bir dönem oldu. Tüm bu gelişmelerin yurt içi satışlarımızda büyüme sağlayarak üretim ve istihdamı olumsuz etkilemesini büyük ölçüde engelledik. Üretim seviyemizi yüzde 2’lik bir daralma ile kısa sürede geçen yılla hemen hemen aynı seviyede tutmayı başardık.” sözleriyle şubenin üretim ve istihdam gücüne dikkat çekti.

TÜRKBESD üyesi firmaların ihracat ve yurt içi satışlardan oluşan toplam satışlarının yılın ilk 6 ayında yüzde 6 oranında azaldığına işaret eden Prof. TÜRKBESD Lideri Gökhan SığınSözlerine şöyle devam etti:

“Dış pazarlardaki daralmanın ihracatımıza olumsuz etkileri devam ediyor. Yurtiçi satışlar, Haziran ayı sonuna kadar bu düşüşü büyük ölçüde telafi etti. Bu sayede üretim ve istihdam yapımızı bugüne kadar koruyabildik. Ancak iç pazardaki bu olumlu seyrin devam etmesi departmanımız için çok değerli. Bu nedenle iç pazardaki hareketliliği riske atabilecek; Kredi kartı taksit sayılarının düşürülmesi, kredi faiz ve taksitlerinin artırılması, vergi düzenlemelerinin gündeme alınması gibi gelişmelerin üretim ve istihdam yapımızı zorlamasından endişe duyuyoruz. Türkiye beyaz eşya branşı, pandemi dönemi de dahil olmak üzere tüm iç ve dış şoklarda istihdamını ve üretim kapasitesini korumuş, yeni yatırımlarla bu gücünü artırmaya çalışmıştır. Üretimimizi ve istihdamımızı olumsuz etkileyebilecek döngüsel düzenlemeleri dikkatle takip etmemiz gerekiyor.”

Fatih Özkadı: AB ile uyumlu bir ETS (Emissions Trading System) kurulması ve üretilen fonların özel şubenin yeşil dönüşümüne aktarılması kritik önem taşıyor.

TÜRKBESD Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı Öte yandan, AB sonda karbon yönetmeliği kapsamındaki çalışmaları kullanan bir sektör olarak Ekim ayı itibarıyla raporlama döneminin başlayacağını, uygulamanın tedarik operasyonlarını etkileme potansiyeline sahip olduğunu ve süreci takip ettiklerini vurguladı. yakından. Raporlama döneminden sonra kapsamı genişletilirse gündeme gelecek risklere dikkat çekerek, “Ülkemizde AB ile uyumlu bir ETS’nin (Emisyon Ticaret Sistemi) hayata geçirilmesi ve ortaya çıkan fonun yeşile aktarılması kritik önem taşıyor. özel şubenin dönüşümü.” söz konusu.

Özkadı, Konuşmasında demiryolu yatırımlarının ülkemiz için kritik önemine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: Ülkemizde üretim merkezleri ve organize sanayi bölgelerinin demiryolları ile limanlara bağlanması ve midmodal entegrasyon son derece kritik. AB’nin Net-Sıfır Sanayi girişimi dikkate alındığında, tüm fiyat zinciri boyunca sürdürülebilirlik odaklı işbirlikleri giderek daha fazla önem kazanıyor. Küresel ısınmaya yönelik acilen alınacak tedbirler neticesinde ülkemizin coğrafi konumunu güçlendirmesi ve demiryolu ulaşımını geliştirmesi stratejik bir adım olacaktır.

Mehmet Yavuz: Yassı çelikte gümrük vergileri kaldırılsın.

Yassı çeliğin beyaz eşya sektörü maliyetlerinin değerli bir bölümünü oluşturduğunu belirten, TÜRKBESD Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz Küresel gelişmelerden kaynaklanan arz ve talep dengesizliklerinin yassı çelik ürünlerinde fiyat artışlarına yol açabileceğinin altını çizerek, “Fiyat dalgalanmaları ve teslimat sürelerindeki belirsizlik karşısında üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için beyaz eşya segmentinde faaliyet gösteren şirketlerimizin ithalat yapması gerekiyor. yüksek savunma oranlarına sahip farklı kaynaklardan. Bu durumun ülkede enflasyon riskine yol açabileceğini ve ülkeler arasındaki rekabet gücümüzü tehdit edebileceğini düşünüyoruz. İhracatın olumsuz seyrettiği bu dönemde yassı çeliğe yönelik politikaların gözden geçirilmesi ve ana girdilerden biri olan çeliğe uygulanan gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğinin altını çizmek isteriz. Sektör olarak ülkemizin güçlü demir çelik sanayisinin sürdürülebilir rekabet edebilirliğini her zaman desteklerken, önümüzdeki dönemde karbon regülasyonu gibi uygulamalar hayata geçirileceği için branşta yeşil dönüşüme ağırlık verilmesini gerekli görüyoruz.”

Semir Kuseyri: AB ile tam uyumlu bir bilgi koruma altyapısının kurulması gerekiyor

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri Öte yandan şube için değerli bir gündem maddesi olan ikiz dönüşümle ilgili değerlendirmelerde bulundu ve dönüşüm sürecinde atılacak adımların hem yeni yatırımları çekeceğini hem de maliyet avantajı sağlayarak ihracatta rekabet gücünü artıracağını belirtti. . Kuseyri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sektör olarak en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği’ndeki dönüşüm temelli ikiz mevzuat gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Ülkemizde bu mevzuatların uyumlaştırılması alanında ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile güçlü bir işbirliği içindeyiz. Bu kapsamda ülkemizdeki yapay zeka, siber güvenlik, kişisel bilgiler ve ticari sırların korunmasına ilişkin mevzuatın AB ile tam uyumlu hale getirilmesinin sektörümüz açısından son derece değerli olduğunu düşünüyoruz. Bu bahislerin uyumlaştırılması tam ve zamanında yapılmadığı takdirde AB’deki teknik gereklilikleri karşılamadığı gerekçesiyle ihracatımızın kısıtlanabileceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda şubemizin AB pazarındaki rekabet avantajını kaybetmemesi için AB ile tam uyumlu bir bilgi savunma altyapısının kurulması gerekliliğini vurgulamak isteriz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ceylanpinarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu