Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Halk Sağlığına ve Acil İhtiyaçlara Önem Veriyoruz
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ise, “İnsan sağlığının siyasete alet edilmesini gerçekten kınıyoruz. Bizim böyle bir yaklaşımımız olmadığını tüm Ankara biliyor. 231 köyde kanalizasyon açık akıyordu. 150’ye yakın köy yaptık. Bir çok bölgemizde su yok. Hangisi acil? Belediye için kanalizasyonların bir kez kapalı sisteme getirilmesi ve suyu olmayan bölgelere de suyun ulaştırılması gerekiyor. Sözde olanları görüyoruz. Görünmeyen yatırımlar önceliğimiz halk sağlığı ve acil ihtiyaçlar. Bizim süslü projelerle işimiz yok, bu tür sorunlar olduğunda asla başka projelere para ayırmıyoruz. O yüzden bu şekilde çalışıyoruz. Devam edeceğiz.” söz konusu.
ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç ve Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle bugün Başkent OSB İdari Binası’nda bir araya geldi. Toplantıda sanayicilerin sorunlarını ve taleplerini dinleyen Yavaş, şunları söyledi:
“Polatlı suyuyla ilgili bilgi vermek isterim, adı Polatlı suyu ama normalde Sincan Yenikent’i ve tüm bölgeyi ilgilendiren bir yatırım. Şu anda su vermeye başladık ama Yenikent’i bypass ederek sağladık. Geriye sadece 4-5 kilometrelik bağlantı kaldı, 1 ay içinde tamamlanacak. Ama Yenikent’i geçip suyunu verdik, 10 kilometreyi aştı. Muhtemelen bu ayın ortası ya da sonunda Polatlı’ya ulaşacak, şubeler Sizin için oraya yerleştirildi.Arkadaşlarımız depolara ulaşmak için çalışacaklar, zaten atık su için de bir proje üzerinde birlikte çalıştık.Ortaklık yapıldı.Geçmişte Ankara Belediyesi’ne çok para aktarılıp ASKİ’de kullanıldı. ve Teknik İşler maalesef altyapıları yapılamadı. Öte yandan sadece bu kısımlar değil şehrin merkezi de çok sular altında kalıyor. Eski borular, atık ve yağmur suları yıllardır ayrıştırılmıyor. çeşitli sebepler.
“İKİNCİ BİR ANKARA ÇAYI YAPMAK ZORUNDAYIZ”
Ankara için meslek odalarıyla görüşüyorum. Bu Ankara Çayı sorun yaratmaya başladı; Nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle artık normal yağış beklemiyoruz. Yani geçen yıl İstanbul adeta kuraklık yaşarken barajlarımızda 1,5 yıla yetecek kadar suyumuz vardı. Bir taraftan barajımız yeterli ve doluyor ama diğer taraftan şehir merkezine bu yağış düştüğünde artık normal bir altyapı ile bunu kaldırmak mümkün değil. İkinci bir Ankara Çayı yapmamız lazım. Merkezdeki suyu, Çayyolu üzerindeki yüksek binaları vb. gördüğümüzde yarın bunların atıkları söz konusu olacak. Oradan gelen yağışların başka bir kanalla en azından bu tarafa getirilmesi ve baraj gibi suyun toplanması için ileride bir proje yapılması gerekiyor. Çünkü sadece benim dönemimde Ankara Çayı 4-5 kez yüzde 100 dolulukla aktı. Yani biraz daha su eklense her yer sular altında kalacaktı. İklim değişikliği nedeniyle bunun devam edeceğini düşünürsek bu tedbirleri önceden planlamak zorundayız, böyle bir sorunumuz var.
“ÖNCELİK HALK SAĞLIĞI VE ACİL İHTİYAÇLAR OLARAK BAKIYORUZ. FANTAZİ PROJELERLE İŞİMİZ YOK”
ASKİ’nin geçen yılki bütçesi eksi 5 milyar lira olarak belirlenmişti. Bu Meclis’te bir karar alındı, yani ASKİ 5 milyar borçlanarak istediğiniz yatırımları yapacak. Dolayısıyla maliyetler artınca krediye başvurduk ama günümüz ekonomik koşullarında kredi bulamıyorsunuz. 2 milyarı bulduk, ilgili banka ‘Belediye Meclisi’nde tekrar karar verin, belediye kefil olsun’ dedi. Belediye Meclisine gitti maalesef o da reddedildi o yüzden hala bekliyor. Yani hazırladıkları bütçeyi bile reddettiler. Dolayısıyla amacımız bu seçimde Belediye Meclisinde çoğunluğu alarak bu sorunları ortadan kaldırmaktır. Çünkü insan sağlığının siyaset aracı olarak kullanılmasını kesinlikle kınıyoruz. Böyle bir yaklaşımımızın olmadığını tüm Ankara biliyor. Yani 231 köyün kanalizasyonu açık akıyordu. Bunlardan yaklaşık 150 tanesini yaptık. Birçok bölgemizde su yok. Hangisi acil? Belediye için kanalizasyonların bir kez kapalı sisteme dönüştürülmesi ve suyu olmayan bölgelere suyun ulaştırılması gerekiyor.
Görünmeyen yatırımlar olarak nitelendirdiğimiz yatırımları halkın sağlığı ve acil ihtiyaçların önceliği olarak görüyoruz. Bizim fantazi projelerle işimiz yok, böyle sorunlar olduğunda asla başka projelere para ayırmıyoruz. Dolayısıyla bu şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yani vatandaşın parasıyla proje yapıp sonra insana faydası olmayan, içinde insan olmayan projeleri sırf görünsün diye devrediyoruz demek istemiyoruz.
“TÜM ORGANİZE SANAYİLERİN GELİŞİMİNE ELİMİZDEN GELEN DESTEKLERİ YAPIYORUZ”
Kariyer merkezine organize endüstriler aracılığıyla erişebilirsiniz. İkinci dönemde bu alanlarda ortak alan varsa boştur, prefabrik yapabiliriz, inşaat yapabiliriz, kurs verebilecek binalar yaparak yan işler yapabiliriz. Yani hangi teknik elemana ihtiyacımız varsa ona vereceğimiz kurslarla ilgili. Bana göre en değerli projelerden biri, 4 teknopark açtık. Yani Türkiye’de belediyeye ait teknoparkı açan ilk biziz. Tüm organize sanayilerin gelişimini desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz. Buranın sebebi sensin. Yani bu kadar büyük üretimin Türkiye ekonomisine, Ankara ekonomisine katkı sağladığı, istihdama da katkı sağladığı yerlere destek olmak bizim görevimiz. Bu aşamada böyle bir yatırım yapıp riske girmenin kahramanlık olduğunu düşünüyorum. Çünkü böyle ortamlarda parayı bankaya yatırıp işsizken faiz alabildiğiniz zaman çok emek harcanır ve üretim yapılır. “Sonuna kadar size minnettarız ve sizi desteklemeye devam edeceğiz.”